Plommonchutney

Häromdagen plockade jag plommon från vårt överfyllda plommonträd av sorten Victoria. Igår kväll stod jag och gjorde plommonchutney. Det var så befriande på något sätt, visst låter det löjligt? Men efter en tuff dag var det så skönt att skålla plommon och stå vid spisen sent på kvällen med ljus tända lite överallt.

Igår hade vi nämligen fortfarande inte fått igång värmen i vår panna, så ljusen var en värmekälla OCH mysfaktor. Idag kom vår favoritelektriker och fixade den, men han suckade lite så där kunnigt och sa att det nog var dags att införskaffa en ny panna. Helst investera i bergvärme. Nu har vi lämnat två offertförfrågningar till företag han nämnde, så vi får väl se. Det är ju så många regler som gäller. 20 meter från närmaste brunn, 10 meter till närmaste granne, o.s.v.

Här kommer i alla fall ett receptet på Plommonchutneyn jag gjorde igår, den kommer värma gott, eftersom det var röd peppar i. Mums! Gott till ost, eller till grillat kött eller fågel!

Plommonchutney

1 kg plommon
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili, t ex spansk peppar
2½ dl råsocker/rörsocker
2 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
4 kanelstänger
½ tsk salt

  • Skölj, halvera och kärna ur plommonen.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och finstrimla chilin.
  • Lägg plommonen, de båda löksorterna och chilin i en gryta. Tillsätt socker, vatten, vinäger och kanelstänger.
  • Låt koka upp och sjuda ca 45 min. Smaka av med salt.
  • Häll upp chutneyn i väl rengjorda burkar. Förvara i kylskåp. Hållbar ca 6 mån.

130918 026 130918 028 130919 009

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s