Att göra i trädgården i oktober

Det är svårt att ta tillvara på de sista fina höstdagarna när man jobbar under dygnets ljusa timmar. Men färgskiftningarna i träd och annan växtlighet är som vackrast nu, och varje liten köldknäpp får mig att verkligen HÖRA löven falla…

Nu börjar det mörkna redan vid 18-tiden och då får man passa på under helgen. Tur för oss som är lediga är ju att det skall vara en riktig ”Brittsommar”-helg. Vi har även idag tömning av vardagsrummet på schemat, men jag skall även ta det sista med gräsklipparen. Sedan har jag tänkt klippa ner vissa växter som kan klippas nu på hösten och rafsa lite löv som jag kan lägga i rabatterna för att skydda de mest ömtåliga växterna från vinterns kyla.

Jag har surfat runt lite och letat efter tips om vad som kan göras i trädgården i oktober, och här kommer de tips jag tycker är mest användbara!

Dessa tips kommer från sajterna www.odla.nu och www.flyingeplantshop.se

Allt runtomkring
Kolla om de omålade utemöblerna som ska plockas in behöver oljas – de håller bättre då. Placera möblerna så att det inte regnar på dem, torrt och under tak. Ta in kuddarna i ett torrt förråd.

Jotun-Treolje-Olebaseret

Ordna belysning i trädgården. Vackra LED-lampor förbrukar inte mycket energi och man kan också använda solcellsarmaturer. (Jag som är lite mörkrädd så där lite halvvuxet har starkt funderat på att belysa delar av trädgården med solenergidrivna lampor…)

utomhusbelysning_entre

0000009736

Börja plocka undan i trädgården, töm  lerkrukor som inte tål frost från jord och ställ dem under tak. Städa undan  plankor, plattor eller annat som sniglar, snäckor och andra skadegörare i  trädgården kan gömma sig under och skapa en ogästvänlig övervintringsträdgård  för skadegörarna!

Dra ner all angripen frukt (så kallade fruktmumier) som kan sitta kvar i träden.

SKRD4_~1

Att förbereda växterna för vintern
En solig dag i oktober är det perfekt att ta på sig  ogräsrensningshandskarna och ogrässpaden, gå en sista repa runt trädgården.  Många ogräs övervintrar som bladrosetter för att sedan snabbt sätta igång till  våren.

Gardening_tools-combisystem_hand_tools

101005_7

Sätt upp gnagskydd och nät för att förhindra skador av  rådjur och harar. Att näta in hela busken eller huvudstammen på fruktträd med  hönsnät är det effektivaste.

Beskärning
Pioner och jordgubbsblasten bör klippas på hösten. Detta för att eventuella svampsjukdomar inte ska övervintra i blasten.

131012 015

Klipp gärna ner perennerna först till våren – många perenner har ju vackra ”vinterståndare” och dessutom bör inte vattnet tränga in i de avklippta stjälkarna under vintern och få dem att ruttna. Detta gäller särskilt olika sorter av prydnadsgräs och perenner med ihåliga stjälkar.

För många träd är hösten den enda perioden de kan klippas. Dit hör till exempel alla stenfrukter som körsbär, plommon, persika och aprikos samt björk, lönn, avenbok, valnöt och vingnöt. Det går bra att klippa ett par veckor till, sedan bör du lägga ner beskärningen av dessa träd för i år.

 131012 012

Sen tycker jag du kan unna dig att ligga i hängmattan en stund också, precis som jag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s