Fläskytterfilé med basilikasås och färgglada grönsaker

Idag är det ridskola för Hannah, Elias skall på kalas på 4H-gården och Anders är redan iväg och fixar plintar och stenkross till grävningen i morgon. Underbar helg med underbart vårväder!

Hörni, här kommer ett recept som jag tycker ni skall prova. Jag lade köttet i marinad redan i torsdags, och det blev SÅ gott. Såsen var gudomlig. Hela familjen älskade denna fredagsrätt!

140329-007

Ingredienser:
1 st  fläskytterfilé
1 msk  smör
2 st  vitlöksklyftor
0,5 dl  olivolja
2 msk  japansk soja
1 msk  röd balsamvinäger
1 msk  honung
salt och svartpeppar

Såsen:
3 dl vispgrädde
1 msk marinad, från stekskyn
1 tsk japansk soja
0,5 msk torkad basilika
Salt och svartpeppar

Tillbehör
Morötter, ärtor
Kokt potatis

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Fläskytterfilé: Putsa fläskytterfilén från fett och senor. Skala och finhacka vitlöken och blanda med olivolja, soja, balsamvinäger och
honung i en skål. Häll marinaden i en påse och lägg i köttet. Låt gärna köttet marinera så länge som möjligt, gärna i kylen under natten.

3. Tillbehör: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.

4. Fläskytterfilé: Hetta upp smör i en stekpanna och bryn fläskytterfilén på medelhög- till hög värme så att köttet får en fin gyllenbrun stekyta runt om. Salta och peppra. Lyft över köttet till en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 25-30 min beroende på ugn. (Diska ej ur pannan). Har du en termometer så stick in den i den tjockaste delen av filén och stek i ugnen till en innertemperatur på 63-65 grader.

5. Sås: Tillsätt grädde, marinad, soja och basilika till pannan och låt såsen koka på svag värme i ca 10 min. Smaka av med lite salt och svartpeppar.

6. Tillbehör: Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull till morötterna och ärtorna.

7. Skala och skär morötterna i slantar. Koka dem lite lätt i ca 2 min. Lägg i ärtorna på slutet så att de tinar och blir varma. Sila av vattnet och lägg upp grönsakerna i en skål.

Ta ut fläskytterfilén och låt den vila 5 min innan du skär upp den i skivor. Servera med potatis, sås och grönsaker. Smaklig måltid!

 

Annonser

One thought on “Fläskytterfilé med basilikasås och färgglada grönsaker

  1. Emelie Jonsson

    Hej!

    Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

    Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

    För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

    Med vänlig hälsning,
    Hittarecept.se

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s