Drömmar och hallonbullar

Förra veckan bakade jag inte mindre än TVÅ gånger. Tro mig, jag förvånades själv av min energi. Jag bakar i princip aldrig, och mina barn kände sig rejält bortskämda. 🙂

Hallonbullar

30–35 st

Degen
50 g jäst
5 dl mjölk, ljummen
 ½ tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma
150 g smör, rumsvarmt
 14 dl vetemjöl

Fyllning
ca 200 g smör, rumsvarmt
500 g mandelmassa
ca 250 g hallon, frysta eller färska
2 dl florsocker

Pensling
1 ägg

1. Gör först fyllningen. Vispa rumsvarmt smör med mandelmassan och florsockret tills mandelmassan är bredbar.
2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills blandningen är fingervarm. Smula ner jästen i en skål och häll över lite av degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Häll på resten av vätskan och tillsätt socker, salt och kardemumma.
3. Tillsätt mjölet lite i taget. Använd gärna handvisp i början för att mjölet inte skall klumpa sig. Spara ca 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt i cirka 5 minuter. Ta upp degen och knåda den smidig på mjölat bakbord. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
4. Dela degen i två delar för att lättare kunna arbeta med den. Kavla ut till rektangel, men inte för tunn. Bred på ett lager med mandelmassafyllningen och strö över hallon. Rulla ihop degen till en rulle och skär upp den i lagom bitar.
5. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen i 250° i 5-8 minuter. Pudra över florsocker genom en sil medan de är varma.

141016-018

Drömmar

200 g smör
1½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt

1. Vispa smör och socker luftigt i 10 minuter.
2. Blanda mjöl, vaniljsocker och hjorthornssalt och rör ner blandningen lite i taget.
3. Forma degen till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, med lite mellanrum.
4. Grädda i ca 175° i 10 minuter för de små och lite längre om man väljer att göra större bollar. Titta gärna till dem efter cirka 7 minuter eftersom alla ugnar värmer olika.

141016-010

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s